Kiff na Kickstarterju

Kiff na Kickstarterju
Blog

Mlada inovatorja iz Slovenije se bosta v v mesecu oktobru 2021 na Kickstarterju predstavila z lesenim inhalatorjem za eterična olja – Kiff. Namen izdelka je ljudem pomagati pri odvajanju od kajenja in hkrati blažiti simptome, ki so povezani s stresnim načinom življenja, kot sta anksioznost in nespečnost. Inspiracijo za izdelavo izdelka sta dobila leta 2020 med obdobjem karantene, ko ssta si zaradi prehlada v lekarni kupila plastični žepni inhalator z vonjem po mentolu, da bi si ublažila simptome zamašenega nosu. Vonj po mentolu je po nekaj časa uporabe zbledel in plastični inhalator je pristal v košu za smeti. Glavna težava plastičnih izdelkov je, da jih še naprej vse več uporabljamo in da neizogibno postanejo odpadek. Kot študenta medicine sta želela, da izdelek ni samo zabaven za uporabo, temveč tudi pozitivno vpliva na zdravje. Tako sta raziskala prednosti uporabe eteričnih olj in njihove pozitivne učinke ter se odločila izdelati leseni inhalator za eterična olja, namenjen večkratni uporabi. S pomočjo 3D oblikovanja sta dizajnirala različne oblike izdelka in začetne prototipe natisnila s pomočjo 3D tiskalnika. Nato sta preizkušala različna eterična olja, ki sta jih nanesla na bombažna polnila in jih vstavila v inhalator. Zamislila sta si 4 različne skupine arom in sicer sivko, črni poper, limonsko travo in mešanico »Fresh Breeze«. Eterično olje sivke in limonske trave je primerno za sprostitev, pri glavobolu in stresu. Črni poper zmanjšuje potrebo po kajenju. Mešanica eteričnih olj »Fresh Breeze« pa ima osvežilen vonj po mentolu in je primerna za blaženje simptomov prehladnih obolenj. Pri izbiri eteričnih olj sta bila še posebej previdna in izbrala olja z najvišjimi standardi kakovosti. Naslednja stopnja razvoja izdelka je bila izdelava končnega prototipa iz lesa.

Leseni inhalator Kiff in vrečka s polnili

Dodana vrednost inhalatorja Kiff je ravno v tem, da je ročno izdelan iz slovenskega lesa. Glede na to, da ima Slovenija dolgo tradicijo lesarstva, se jima je les zdel popolna izbira, tako iz vidika dizajna kot tudi uporabnosti. Les daje izdelku topel videz, hkrati pa ročna izdelava pomeni, da je prav vsak Kiff unikat. Pri proizvodnji želita biti čim bolj trajnostno naravnana in da čim manj prispevata k povečanju ogljičnega odtisa. S tem v mislih se trudita postaviti večji del proizvodnje v Sloveniji in se tako izogniti dolgim transportnim potem iz Kitajske in hkrati podpreti slovensko gospodarstvo. Pri izbiri materialov tako za izdelek kot tudi embalažo, pa želita uporabit čim več tistih, ki se jih zlahka reciklira.

Ker je namen izdelka pomagati pri ohranjanju in vzpostavljanju zdravega načina življenja ter odvajanju od kajenja, želita, da gre del prihodkov tudi v dobrodelne namene in sicer, za vsak prodan izdelek bo posajeno drevo na območjih, ki jih je prizadela deforestacija. Skrito sporočilo tega je da za zdravo življenje potrebujemo tudi zdrav planet.

Za objavo izdelka na Kickstarter-ju sta se odločila z namenom, da zbereta začetna sredstva za zagon proizvodnje izdelkov in za večjo prepoznavnost najine znamke v tujini. V bližnji prihodnosti želita izvesti raziskavo, kjer bosta preučila morebitne učinke Kiff-a pri različnih bolezenskih stanjih.

Vabljeni, da si ogledate njuno spletno stran!