Rešitev proti uhajanju urina

Rešitev proti uhajanju urina
Zdravje

Kaj je urinska inkontinenca?

Urinska inkontinenca pomeni vsakršno nehotno uhajanje urina, kar je za postavitev diagnoze potrebno tudi objektivno dokazati. Povzroča zdravstvene, higienske in socialne težave ter prizadetim osebam bistveno poslabša kakovost življenja. Ženskam povzroča zadrego, sram, izgubo samospoštovanja, zaradi česar se izogibajo socialnim stikom. Voda lahko uhaja tudi med spolnimi odnosi, zaradi česar se jim ženske raje izognejo, kar lahko nenazadnje privede tudi do motenj v partnerskem odnosu. Kljub temu pa ženske v ambulanti družinskega zdravnika o uhajanju vode večinoma ne spregovorijo, saj menijo, da gre bodisi za prehoden pojav ali za neizogibno posledico staranja.

Urinsko inkontinenco delimo na stresno, urgentno in mešano.

Slika 1: Vrste urinske inkontinence

STRESNA URINSKA INKONTINENCA

Najpogostejši tip urinske inkontinence je stresna urinska inkontinenca.

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina skozi sečnico ob povečanju intraabdominalnega pritiska, kar posledično zviša pritisk v mehurju (intravezikalni pritisk). Da seč ne uhaja, mora tlak v mehurju biti vedno nekajkrat nižji od tlaka v sečnici, ki ga tvori zaporni mehanizem sečnice. Le ta je sestavljen iz sluznice ter gladke in prečno progaste mišice zapiralke. Zaporni mehanizem sečnice ne more preprečiti uhajanja vode pri aktivnostih, ki izrazito povečajo tlak v trebušni votlini kot na primer ob kašljanju, dvigovanju bremen in športnih aktivnostih. Pri obremenitvi se namreč povečan tlak v trebušni votlini prenese na mehur, tam pa bi lahko bil višji od tlaka v sečnici in bi povzročil odpiranje vratu mehurja in sečnice ter uhajanje vode. 

URGENTNA URINSKA INKONTINENCA

Urgentna urinska inkontinenca je nenadno nehoteno uhajanje urina skozi sečnico, ki se pojavi po predhodnem siljenju in predhodni hudi potrebi po mokrenju. Najpogosteje se pojavlja na poti proti stranišču, ob poslušanju iztekajoče vode ali pri delu z mrzlo vodo.Nastane zaradi nenormalnostih na nivoju sečnega mehurja, in sicer zaradi hiperaktivnosti gladkega mišičja sečnega mehurja (detruzorja) oziroma zaradi zmanjšane kompliance (raztegljivosti) sečnega mehurja.

MEŠANA URINSKA INKONTINENCA

Pri mešani urinski inkontinenci gre za kombinacijo stresne in urgentne urinske inkontinence, prevladuje pa lahko ali ena ali druga komponenta. Nastane zaradi nenormalnosti na nivoju sečnega mehurja in sečnice.

Kako pogosta je urinska inkontinenca?

Urinska inkontinenca je zelo pogosta težava pri ženskah, njena prevalenca je med 12-44%. V Sloveniji je bila leta 1987 opravljena anketna raziskava, s katero so ugotovili 34,4% prevalenco UI, prevalenca v reproduktivnem obdobju je bila 26% in v postmenopavzi 56%. Očitno je torej, da število žensk z UI s starostjo narašča. 13,6% žensk je tako hudo inkontinentnih, da potrebujejo zdravljenje.

Zdravljenje urinske inkontinencepoteka stopenjsko in sprva vedno konzervativno. Za kirurško zdravljenje se odločamo pri neuspehu konzervativnega zdravljenja ob zadovoljivi moči mišic medeničnega dna, pri bolnicah s sfinktersko inkompetenco ter pri hipermobilnosti sečnice. Izbrati moramo operacijo, ki ima zelo ugodne primarne (3 mesece po operaciji) in dolgotrajne uspehe (po dveh ali celo petih letih po operaciji), hkrati pa moramo z izbrano operacijo popraviti hkrati vse težave, ki jih ima bolnica s SUI (motnje statike ženskih genitalij, SUI, spolne motnje).

Kako zdravimo urinsko inkontinenco?

Zdravljenje urinske inkontinence poteka stopenjsko in sprva vedno konzervativno. Za kirurško zdravljenje se odločamo pri neuspehu konzervativnega zdravljenja ob zadovoljivi moči mišic medeničnega dna, pri bolnicah s sfinktersko inkompetenco ter pri hipermobilnosti sečnice. Izbrati moramo operacijo, ki ima zelo ugodne primarne (3 mesece po operaciji) in dolgotrajne uspehe (po dveh ali celo petih letih po operaciji), hkrati pa moramo z izbrano operacijo popraviti hkrati vse težave, ki jih ima bolnica s SUI (motnje statike ženskih genitalij, SUI, spolne motnje).

Naravna rešitev proti uhajanju urina

Vaginalno mazilo proti uhajanju urina BIOAPIGYN® 50mL je namenjeno lajšanju simptomov stresne, urgentne in mešane urinske inkontinence pri ženskah, starejših od 18 let. Uporaba mazila je še posebej primerna za ženske v menopavzi, pri katerih se pojavlja nehoteno uhajanje urina med naporom, kašljanjem in kihanjem ter med spanjem (nokturija). Vaginalno mazilo BIOAPIGYN® se uporablja tudi za lajšanje simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki nastanejo zaradi zvišanih vrednosti pH nožnice. Zvišane vrednosti pH nožnice se pogosto kažejo kot izcedek iz nožnice, suhost nožnice, bolečine med spolnim odnosom, srbenje ter edem v predelu nožnice in vulve.

Slika 2: Naravna rešitev proti urinski inkontinenci – BIOAPIGYN®

Vaginalno mazilo proti uhajanju urina BIOAPIGYN® 50mL je učinkovito lajša simptome urinske inkontinence. Naravne sestavine rastlinskega in čebeljega izvora spodbujajo krčenje in sproščanje gladkih mišic medeničnega dna, kar vodi v njihovo učvrstitev. Posledično se zmanjšajo simptomi stresne, urgentne in mešane urinske inkontinence. Vaginalno mazilo BIOAPIGYN® ustvari kislo in viskozno okolje z nizko vsebnostjo vode, ki preprečuje rast, adhezijo in razmnoževanje patogenih mikroorganizmov ter ob enem zniža pH nožnice na optimalne vrednosti. Na poškodovani vaginalni sluznici se ustvari zaščitna plast, ki nožnico vlaži in omogoči njeno hitrejše okrevanje ter preprečuje nadaljnje draženje. Kombinacija eteričnih olj in zeliščnega macerata odpravi tudi neprijetne vonjave.

V prejšnji objavi na blogu portala Najzdravnik si lahko preberete zanimiv prispevek o astmi v otroškem obdobju.

Vabljeni, da obiščete spletno trgovino Najzdravnik, ki ponuja pestro izbiro sodobnih medicinskih pripomočkov za zdravljenje bolezni dihal.